dinsdag 17 augustus 2010

Ritje

Mijn oog valt vanmorgen op een foto in De Volkskrant, diep in het eerste katern, op pagina 22 om precies te zijn. We zien twee keurige, vrolijk lachende heren. Strak in het pak zitten ze naast elkaar in een soort van tram. Vóór hen is een deel van een rode rugleuning zichtbaar. We zien nog net een stukje schouderpartij van een man die naar voren buigt, kennelijk om de fotograaf vrij baan te gunnen richting de twee heren. Het is druk in de tram want achter en links van hen zien we nog een aantal mensen staan. Opvallend: ook weer pakken en stropdassen. Maar ook twee frisse dames die naar 'het vogeltje' kijken. Vrolijk zijn ze niet, ze hebben iets 'overleggerigs' en de jonge vrouw rechts op de foto brengt haar hand naar de mond met een bedachtzame blik. 'Hmm, wordt dit wel een mooie opname, beste fotograaf?' lijkt ze te denken.
Tien tegen een dat het gaat om de mediawoordvoerders van de twee keurige heren die het zo naar de zin hebben met elkaar. Het zijn - ik verklap het u maar - Ahmed Aboutaleb en Jozias van Aartsen, de burgemeesters van Rotterdam en Den Haag. Ze ginnegappen als jonge jochies die voor het eerst de blote borsten van een mooie vrouw zien. Of als de deelraadvoorzitter die de heropening van de speeltuin viert met wat rondjes in de draaimolen. 'Kggg, zitten we dan Jozias.' 'Ja, Ahmed, dat maken we niet elke dag mee.'
De onwennigheid straalt door hun lach heen van hun gezichten af. Het onderschrift vermeldt dat de twee burgervaders het eerste ritje meemaken van het nieuwe Randstadrail tussen de hoofdstations van hun beider steden. 'Vandaag gaat de lijn voor iedereen open', zegt de krant er nog bij. Kijk, Aboutaleb en Van Aartsen maken hun tochtje dus inderdaad voor de pers. Niet zo gek dat de dames zich druk maken over het werk van de fotograaf. Maar hun zorg is niet terecht: Raymond Hutting heeft de essentie van het moment prachtig gevangen. Twee stadsbestuurders die trots zijn op de nieuwe verbinding tussen hun steden, maar die er niet aan moeten denken om er echt gebruik van te maken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten